22 April 2013

Крекери со хељда




'Ртена хељда 1 1/2 чаша*, 

1 чаша микс од ленено семе, 
семки од сончоглед, 
семки од тиква, 
сусам, 
рехидрирани домати (сушени па отстоени во вода)
сол
зачини по желба
Сите состојки ставете ги во процесор за убаво да се измешаат и соединат, се постила на силиконски подлошки или хартија и се суши во дехидратор отрпилика 1-2 часа, потоа превртете ги фиоките, доколку лесно се одлепува од подлошките се сече на парчиња и се суши уште 5-6 часа, зависно дали сакате да бидат по меки или покрцкави.

*'Ртење хељда
1 чаша хељда, или количина по желба, се покиснува во вода отприлика 20-30 минути, потоа се плакне темелно, ќе забележите дека водата станува малку густа, како лигава и затоа е важно да се измие темелно, потоа може во цедалка или во тегла да се остави 'рти. Доколку ја 'ртите во тегла на отворот ставете парче газа и навалете ја под 45 степени да може водата да се исцеди. Се плакне наутро и навечер, се цеди водата, 'рти за ден, ден и пол. Кога ќе сакате да го стопирате процесот ставете ја во фрижидер. 
Хељдата иако најчесто или народски ја нарекуваат житарка, всушност е семе од семејството рабарбер не содржи глутен и поради тоа препорачлива за луѓе што се нетолерантни на глутен, не го покачува т.е. го регулира шеќерот во крвта, содржи 8 целосни амино-киселини, богата е со магнезиум, манган, бакар и цинк.

No comments: