11 May 2013

Карамелки

На рецептот налетав на интернет и само што го здогледав знаев дека вреди да се проба! Направив некои ситни измени во рецептот, само со состојките на основата, во оригиналот имаше бадеми и какао, јас решив да пробам со индиски ореви и рогач, за вакви ситни промени или додатоци на рецептите се водам исклучиво инстинктивно, ретко кога грешам, башка оваа кујна нуди толку слобода и креативност, мислам дека е навистина тешко нешто да се утне. Повелете Карамел Бајадери! ги сликнав само навечер и фотографијата не е баш најдобра, едноставно...се изедоа пребрзо! Ќе ги правам набрзо повторно и ќе се обидам(!) да се воздржам и да ги сликам подобро :)))

Апарат: 
процесор

Основа
1/2 чаша урми
1 1/2 чаша индиски ореви
1 лажичка ванила екстракт

Карамел
1/2 чаша таан
1/2 чаша јаворов сируп
1/4 чаша кокосово масло (растопено)
1 лажичка ванила екстракт
прстофат хималајска сол

Чоколаден прелив
4 лажици рогач (или какао)
3-4 лажици јаворов сируп (или мед, агаве)
1/2 чаша кокосово масло (растопено)

Во процесор се мелат индиските ореви и се додаваат урмите да стане леплива маса, ако не се лепи доволно може да се додаде внимателно 1 лажица вода. Смесата се реди во тавче.
Состојките за карамелот се мешаат во стаклен сад, најлесно со жица за матење, ќе се претвори во преубава мазна карамел структура и тоа се мачка врз основата.
Ставете го во замрзнувач 10-тина минути да се стегне карамелот.

Потоа во стаклен сад се мешаат состојките за чоколадниот прелив и се премачкува колачот. Имајте во предвид дека доколку колачот стоел во замрзнувач карамелот е многу студен и ќе ја излади чоколадата веднаш па треба брзо да дејствувате :)
На здравје сладење! Ве предупредувам - фантастични се! :)

7 comments:

Unknown said...

Zdravo Elena!!!!Receptot mnogu mi se dopadna ,obozavam karamel ,ama ima li zamena za kokosovoto maslo ,kaj nas go nema da se kupi!!

Unknown said...

Zdravo :)
iskreno ne bi znaela koja zamena bi bila adekvatna, mozebi malku kokosov ili kakao puter, ama i tie se kombiniraat so kokosovoto maslo poradi negovite svojstva i vkusot. Ke se obidam da pobaram so sto bi mozelo da se zameni...

Unknown said...

Blagodaram,ke cekam odgovor , pa da napravam i jas eksperiment,a sto ke napravam e za toa ke vidime....

Unknown said...

Zdravo, ova navistina izgleda fantasticno! Kokosovo maslo ma vo prodavnicite na "dm", vo oddelot za zdrava hrana. Ne sum proverila vo Biona ili Bio-Kult, no mislam deka i tamu bi mozelo da ima. Pozdrav

Unknown said...

Zdravo Mihaela :)
kokosovo maslo se polesno se naogja, ima i vo tineks, toa e istoto sto ke go najdete i vo biokult, ke najdete i vo zegin ama toa ne go preporacuvam, ne e ladno cedeno i ima nekoj cuden vkus i miris koj kaj mene ne projde.

Unknown said...

A sto e toa taan?

Unknown said...

taan e melen susam :)