29 April 2013

Путер од бадеми

Бидејќи предизвика интересирање фотката што ја постирав на мојот фејсбук профил, еве што може побрзо ви го претставувам, многу едноставно се прави, се потрудив да го сликам чекор по чекор како што го правев.


Опрема
Процесор

Иако го правев со многу моќен процесор, не брзав за да му дадам шанса да здивне и да се разлади, башка што имав придружба од две петгодишни деца кои освен што надгледуваа што се случува, правеа и по некоја беља :D
Доколку се решите да го испробате рецептот, а од се срце го препорачувам потребни се само бадеми, живи, непечени, несолени. Може слободно и со печени да се прави се разбира, во тој случај маслата уште полесно се ослободуваат, ама тоа ќе биде некоја наредна дополнителна информација.

2 чаши бадеми или околу 200-250гр се ставаат во процесор и се процесира

*ако сакате да додадете некаков засладувач направете го тоа сосема на крај кога ќе биде путерот готов инаку само ќе ја залепи смесата и нема да може да го сомеле.



полека се претвора во бадемово брашно...

 неколку минути подоцна се згуснува...

полека почнува да се прави како топка...


и таман си мислите ова ништо не бидува, маслата стануваат видливи и почнува да наликува на...


Бадемов путер! омекнува, маслата светкаат, смесата станува убава мазна :)
 и ете го!
спремно за уживањe


No comments: