03 May 2013

Пикантни Браунис


Рецептот всушност не е нов, ама по подолго време решив повторно да го правам, особено што во меѓувреме најдов кајен пипер кој многу го бендисувам, а е исто така и многу здрав. Оригиналниот рецепт содржи чипотле пипер кој се прави од чили пиперчиња, ама сеуште не сме се сретнале па одлучив да испробам со кајен. Ова се истите оние Браунис кои веќе ги има на блогот само со некои мали измени. Ако случајно немате при рака кајен или ѓумбиров сок или пак свеж ѓумбир - без паника благцево е солидно благо и бомбастично и без тоа :)

Aпарат: 
Процесор

Основа:
2 чаши ореви
1 чаша рогач (наместо какао)
1 лажичка кајен пипер
1 лажичка цимет
прстофат хималајска сол
1/2 чаши урми
1/2 чаша суви смокви
ванила
прстофат сол

Во процесор (со Ѕ сечиво) се мелат оревите, се додава рогачот, циметот, повторно се меле за да се измеша смесата, се додаваат урмите и смоквите полека и се меле да стане како тесто, потоа се реди во тава/модла.

Овој пат малку експериментирав и додадов 1 1/2 лажица сок од ѓумбир и лимон* (*рецепт подолу), му даде една убава топлина и свежина на вкусот.
Ѓумбирот спаѓа во храна што го загрева телото и заедно со кајен пиперот многу добро се надополнуваат.
Тестото се реди во тавче и може да се стави во фрижидер додека се подготвува кремот.

Чоколаден крем
1/2 чаша какао
1/2 чаша агаве
1/4 чаша кокосово масло
1/2 лажичка цимет

1 лажичка кајен пипер

Во стаклен сад со жица се мешаат сите состојки, станува како густ какао прелив, малку наликува на нутела, а вкусот е неверојатен!
Се истура кремот одозгора и се става во фрижидер неколку часа, или во замрзнувач 1 час.

Сок од ѓумбир (по желба)
1 корен ѓумбир се цеди низ соковник зедно со 1 лимон... тоа е се! :) може да се додаде и јаболко за да го заблажи бидејќи е луто, ние дома си ја нарековме жива ракија! ;)







Имајте убави весели и безбрижни празници! :)

No comments: