14 December 2012

Крекери Тоскана

Крекери се добра замена за леб, одлично се комбираат со сирења, салати.
Овие ги правам повремено и се многу популарни кај моите гости :)

Рецептот е многу едноставен, само треба сè да откисне неколку часа однапред. 

Луѓе се најчесто збунети што е тоа што ги сврзува, а тајната е во лененото семе, кога ќе откисне извесно време станува како желе и држи се компактно. Идеално би било да откиснат околу 5 часа, ленот пие многу вода, можеби ќе треба и да се додаде уште вода.
1 чаша лен, 
1 чаша мешавина од семки од сончоглед, тиква,
сусам, чиа, афион 
отприлика 1 1/2-2 чаши вода
рехидрирани домати (сушени па отстоени во вода)
доматите ги откиснувам посебно, ги блендирам на кратко за да стане како сос, може да се додаде, лук, кромид...



3 comments:

dzuljo said...

Zdravo
Dali na kraj se sushat?
Pozdrav

Unknown said...

Да, на крај се сушат, дехидратор, сонце, може и во рерна, може и да се потпечат, и така се многу вкусни.

Bojana said...

Многу се добри крекериве, јас им додадов и малку ким оти почна да ми недостига кога престанав да јадам бели пецива.