16 December 2012

Авокадо супа


Во мојот дом сите обожаваат супа и бидејќи сме македонско-холандски спој, а кај нив традиционално во сабота се јаде супа, па така и ние си ја негуваме оваа традиција. А, во зима било кој ден е сабота.

Овој рецепт го открив пред некој месец и веднаш се навлеков, феноменален е! 
Во лето може да се спреми како постудена варијанта за разладување ќе ве потсетам кога ќе дојде лето:))), ама сега ја предлагам за топла идилична атмосфера. Рецептот е на Расел Џејмс (Russel James - The raw chef) еден од моите фаворити, сè што сум спремила од него било кратко кажано лудило! 

Апарат:
Блендер

Супа
2 авокада (или 1 ако е големо)
3/4 краставица

1 стапче целер
сок од 1 лимета
1 рака свеж коријандер
1/2 лажичка сол
1 лажичка Тамари
1 чаша топла вода

** додавав и повеќе беше навистина густо, ама почнете со 1 чаша
* користев едно навистина големо авокадо излегоа цели 4 порции
состојките за супа изблендирајте ги неколку минути во блендер и добивате преубава топла супа!

Сервирајте си по желба

Павлака крем
1 -1 1/2 чаша индиски ореви (откиснати 15-30 мин)1 лажичка лимонов сок
1 лажица јаболков оцет
1/2 лажичка сол
1 чаша вода
Павлаката се блендира во блендер, и се посипува врз супата, за декорација може да си додадете некои зачини по желба, јас ја украсив со ситно сецкан млад кромид.

Тоа што ќе ви остане од павлаката зачувајте во тегличка, може да се комбинира во други рецепти, како макало со зеленчуци, крекери...




No comments: