27 December 2012

Лазања

Ова е навистина нешто посебно, и не е само еден рецепт, туку е многу побогато - вкупно се 5 рецепти во еден, а секој за себе прекраснотија!
Веројатно на прв поглед ќе ви делува комлицирано и многу работа, ама навистина не е така, сите се поприлично едноставни, и многу практично да се испробаат затоа што добро се комбинираат и во други рецепти.




Апарати:
Процесор

Состојки:
1-2 тиквици се сечат со мандолина или со нож за лупење
Маринара сос
Песто од спанаќ и ореви
Сирење од индиски ореви
“Месо“ од ореви и жалфија
Маринара:
1 лукче
1 чаша суви домати откиснати во вода
1/4 чаша маслиново масло
сок од 1/2 лимон
4 урми откиснати во вода
1 лажичка мешавина италијански зачини
2 лажици вода (само ако е потребно)

Прво се обработува лукот и полека се додаваат останатите состојки за да се добие мазна структура.

Песто од спанаќ и ореви:
2 лукчиња
3 чаши спанаќ
1/3 чаша маслиново масло
1/2 чаша ореви (откиснати 6 часа и добро исцедени)
сок од 1/2 лимон

повторно, почнете со лукот и додатете ги останатите состојки 

Сирење од индиски ореви:
1 чаша индиски ореви (откиснати неколку часа)
1 лукче
1 лажичка лимонов сок
1 прстофат хималајска или морска сол и бибер

зависно дали сакате мазна или позрнеста структура се меле во процесор да се соединат состојките, ќе стане како паста

“Месо“ од ореви и жалфија:
2 чаши ореви (откиснати 6 часа и исцедени)
1 лажичка жалфија
1 лажичка мајчина душица
1 лажичка орегано
1 лажичка свеж ситно исецкан рузмарин
2 лажички тамари сос
сол и бибер за вкус

сите состојки во процесор за да стане грубо зрнеста структура.

Исечете ги тиквиците по должина, може со мандолина или ако немате со нож за лупење. Се редат на даска и полека се редат слоевите. Почнете со маринара, па сирење, потоа пестото од спанаќ и на крај “месото“ од ореви. Се виткаат како тркалца, може и да се пресечат на пола да се добијат мали лапни-голтни залчиња.
Вкусот е неверојатен!



инспирација
www.rawmazing.com


No comments: