23 December 2012

Гранола “Страст“

Нешто практично, секогаш може да се најде за доручек, ужина, нешто за грицкање - Гранола, вид мусли, за многумина поприлично примамливо. Мене ми служат за некаков доцен појадок или најчесто ужина. Може и во поголеми количини да се спреми трае долго време ;)

апарати:
дехидратор



1 1/2 чаша 1 ден ’ртена хељда **
1/3 чаша сушена брусница
1/3 чаша суви кајсии (ситно исецкани, ако се многу суви се киснат во топла вода 10 - тина минути)
неколку суви смокви (отрилика 1/3 чаша)
1/2 јаболко сецкано на мали парчиња
1/3 чаша суво грозје
1/3 чаша семки од тиква
2 лажици чиа семки
1 лажица какао парченца
1 лажичка мака
1 лажичка мескит
2 лажици рогач
1 банана изблендирана со сок од портокал*
1 лажица јаворов сируп
цимет,
кардамом,
сол
*бананата се блендира посебно со сокот од портокал и малку јаворов сируп и се додава на смесата. 
Се меша со лажица или ако сакате најдобро да се натопат сите состојки може и со раце, веројатно најефикасниот метод :)




** Ако сакате да киснете хељда за ’ртење доволно е да кисне 15 - 30 мин, ако не намеравате да ја ’ртите, (а во овој рецепт може и не мора да е ’ртена) пожелно е да откисне 8-10 часа. Овојпат ја киснев околу 1 час и ја оставив цел ден, наутро и навечер ја миев и тогаш кога почнаа да се појавуваат малите ’ртки ја искористив за гранола.
Се мачка на хартија, или доколку имате дехидратор на силиконските подлошки, првиот саат - два се суши на повисока температура за да се спречат бактерии и бидејќи треба време и самата храна да достигне одредена температура.
Се суши 6-8 часа.
Одлично е во комбинација со млеко (бадем, лешник, индиски ореви....)









No comments: