Една од моите омилени опции за појадок или ужина - Гранола, варијациите зе неброени, само треба малку фантазија и креативност, било кое сушено овошје, јатки, семки, житарки, зачини и мириси, преубаво!
Апарат:
Апарат:
Дехидратор
1 чаша хељда (откисната 8-10 часа)
1/3 чаша сончоглед
1/3 чаша семки од тиква
2 лажици мелен лен
1/4 чаша агаве
1 лажица конопово масло
2-3 лажици сушена брусница
1 лажиче мелени или кршени ореви
малку вода (по потреба)
мескит
цимет
сол
Во стаклен сад прво се мешаат сите суви состојки и потоа се додава хељдата и сите влажни состојки, добро се меша со вилушка или кој е расположен да засука ракави може и со рака ;)
Се мачка на подлошките за влажна обработка од дехидраторот или на обезмастена хартија во дебелина од околу 1 см, се суши 2-3 часа, тогаш може и да се исече во форма по желба и се превртува да може да се досуши уште 3-4 часа. Трае и по неколку недели, се чува во фрижидер.
Се мачка на подлошките за влажна обработка од дехидраторот или на обезмастена хартија во дебелина од околу 1 см, се суши 2-3 часа, тогаш може и да се исече во форма по желба и се превртува да може да се досуши уште 3-4 часа. Трае и по неколку недели, се чува во фрижидер.
No comments:
Post a Comment