27 December 2012

“Варен“ спанаќ и маринирани печурки

Многу сакам рецепти кои се брзи за спремање, максимум 30 мин врткање во кујна, за максимално уживање. Ова е токму таков рецепт, супер едноставен! Препорачливо е да ги спремите прво печурките за да може барем половина час да се измаринираат.

*без апарати

Печурките се сечат на тенки парчиња (без стеблото) и се маринираат со малку маслиново масло, лимонов сок и Тамари соја сос, не додавајте веднаш сол бидејќи тамари сосот е доволно солен сам по себе. Убаво се меша да се натопат и да отстојат барем 30-тина мин, ако се сетите да ги приготвите од вечер ќе бидат уште повкусни. Ќе омекнат и ќе бидат преубави сочни како да се готвени.
Спанаќот е сам по себе многу нежен лист. Доволно е да се посипе со малку лимонов сок, со раце нежно се масира, оставете го 10-15 мин, ќе омекне и ќе наликува на варен спанаќ.


Тука е комбиниран со пиперки во различни бои, ама како и секогаш, комбинациите се бескрајни.


п.с. сармичките во позадина беа специјален рецепт, ама за жал не сум ги сликала посебно, наскоро повеќе детали ;)


No comments: