Aпарат:
Блендер
+ газа, цедалка
ова беше можеби мојот прв обид за сирење и беше многу успешен! Фактот што се изеде за неполни 2 дена говори доволно :)))
Рецептот е безобразно едноставен, иако на прв поглед или мисла делува како нешто многу комплицирано. Одредена количина бадеми, отприлика 1 1/2-2 чаши се откиснува во многу вода 10-12 часа, се лупат и потоа во блендер се додава малку лимонов сок, отприлика 1/2 лимон (може и повеќе, зависи колку е сочен),
1 мала лажичка сол, малку пробиотик и отприлика 1 чаша вода. Сето тоа се блендира и потоа во цедалка се става газа и се истура смесата внатре. Цедалката се става во сад во кој ќе може да се исцеди одвишок водата. Врз газата јас ставам мало тањирче и нешто тешко одозгора за полека да натежнува и со тоа ќе ја цеди водата. Се остава на темно и топло место (собна температура) да ферментира 24 часа. По 24 часа имате преубаво сирење за јадење. Вака изгледа базата :)
На сирењето му додадов копар и ситно сецкан кромид, беше превкусно. Може да додадете што ќе посакате, ситно сецкани маслинки, лук, зачини по желба, комбинациите се многу бројни. Повторно малку креативност и малку налудничавост.
Ние си направивме мезе, меѓудругото...
Одлична варијанта и за со крекери и салата...:)
1 1/2-2 чаши бадеми (откиснати и излупени)
сок од 1/2 лимон
1 лажичка сол
1-2 мерици пробиотик
1 чаша вода
1 чаша вода
6 comments:
Elena, super ti se receptive, sekoja cest! Ona sto sakam da te prasam e kakov e toj probiotik i kade go ima da se kupi?
Zdravo cvetnaprikazna :)
Probiotik ima vo sekoja apteka, jas go koristam toj od Dr. Wolz bez laktoza go najdov vo pakuvanje od 35gr, ama ima i pomali kesicki ili kapsuli, se razbira samo prasakot e potreben.
Fala ti, Elena... :)
Здраво Елена. Сакам само да прашам колку е малку пробиотик :-)? Дали се тоа, на пример, две капсули?
Здраво Елена. Сакам само да прашам колку е малку пробиотик :-)? Дали се тоа, на пример, две капсули?
Здраво Елена. Сакам само да прашам колку е малку пробиотик :-)? Дали се тоа, на пример, две капсули?
Post a Comment